Volg ons:

Keti Koti Herdenking in de Art Studio: Een dag vol verbinding en cultuur

Op 1 juli 2023 vond er een bijzondere herdenking van Keti Koti plaats in de Art Studio. Deze gedenkwaardige dag werd gekenmerkt door een scala aan inspirerende activiteiten en bood een gelegenheid voor mensen om samen te komen, te leren en te vieren. Met de inleiding door Joan Nunnely, de vertoning van de prijswinnende documentaire “La Ultima Ascencion,” een boeiend panelgesprek en diverse workshops, was het evenement een ware viering van de Afro-Caribische cultuur en een kans om stil te staan bij het gedeelde erfgoed van slavernij en vrijheid.

De herdenking begon met een krachtige inleiding door Joan Nunnely, een charismatische spreker en voorvechter van sociale rechtvaardigheid. Haar woorden gaven context aan de historische betekenis van Keti Koti en zetten de toon voor de dag vol reflectie en empowerment.

Een hoogtepunt van de dag was de vertoning van de bekroonde documentaire “La Ultima Ascencion”. Deze meeslepende film, beloond met het prestigieuze Gouden Kalf, bracht het verhaal van slavernij en emancipatie op een aangrijpende manier tot leven. Het publiek werd getransporteerd naar een tijdperk van onrechtvaardigheid, maar ook van veerkracht en doorzettingsvermogen. De documentaire bood een krachtige achtergrond voor verdere discussies en workshops.

Na de film volgde een inspirerend panelgesprek, waarin deskundigen en ervaringsdeskundigen spraken over de erfenis van slavernij en de voortdurende strijd tegen racisme en ongelijkheid. Het panel bood een ruimte voor dialoog en kennisdeling, waarbij de deelnemers de gelegenheid kregen om vragen te stellen, hun ervaringen te delen en gezamenlijk na te denken over manieren om verandering teweeg te brengen.

Naast de informatieve sessies bood de Art Studio ook een breed scala aan workshops die de deelnemers de mogelijkheid gaven om de Afro-Caribische cultuur en tradities te verkennen en te ervaren. Jane Ortet gaf een boeiende lezing over de geschiedenis van de zwarte gemeenschap en benadrukte de belangrijke bijdragen die zij hebben geleverd aan de samenleving. Diane Ritfeld leidde een workshop waarin de kunst van het Angisa binden werd gedeeld, wat een diepgaande betekenis heeft binnen de Surinaamse cultuur.

Spoken Word-artiest Kenny Gomes, geassocieerd met het Productiehuis Flow, betoverde het publiek met zijn woorden en bracht een krachtige boodschap over vrijheid, gelijkheid en inclusiviteit. Het publiek werd aangemoedigd om hun eigen stem te vinden en zich uit te spreken tegen onrecht.

Tot slot waren er praktische workshops waarin de deelnemers leerden hoe ze hun haar op traditionele wijze konden vlechten. Poppy & July deelden hun kennis en vaardigheden op het gebied van haarvlechten, waarbij ze deelnemers de gelegenheid gaven om de kunst van het vlechten te leren en te waarderen.

Al met al was de Keti Koti-herdenking in de Art Studio een buitengewone gelegenheid voor mensen om samen te komen en te vieren, terwijl ze de erfenis van slavernij eerden. Het evenement bood een plek voor reflectie, educatie en culturele uitwisseling, en stelde de deelnemers in staat om verbinding te maken met de Afro-Caribische cultuur en het belang van vrijheid en gelijkheid te benadrukken. Door middel van inspirerende sprekers, indrukwekkende workshops en boeiende discussies, heeft deze herdenking een diepe indruk achtergelaten op degenen die aanwezig waren en heeft het een blijvende impact gehad op de gemeenschap als geheel.